På tomannshånd med politikerne

27 Apr På tomannshånd med politikerne

I Trondheim har Klimavalgalliansen denne våren samlet representanter fra alle partier – ikke til debatt med hverandre, slik det er vanlig, men én og én til samtale rundt bordet, med godt forberedte utspørrere og med de mange som har vist interesse for denne uvanlige politiske møteformen. Møteserien «Klimavalg 2017 – hva mener trøndelagsbenken?» har gitt både oss og jeg tror politikerne selv bedre forståelse av utfordringene, sier en av initiativtakerne, Astrid Sandvik.

Møtene har vært arrangert i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, og til faste tidspunkter: mandag kl.19.00 – 20.00. – Vi var selvfølgelig spent på hvordan interessen ville være for dette, for alle venter jo debatt og ikke denne typen samtaler, sier Astrid Sandvik. Men erfaringen er utelukkende positiv, og oppmøtet har vært økende over tid, etter som folk har hørt om det og er blitt nysgjerrige.

– Vi har lagt opp til en rolig samtale om kandidatens syn på ulike klimautfordringer. Ola Dimmen har vært utspørrer de fleste gangene. Men vi har passet på at publikum også slipper til med sine spørsmål i løpet av den timen det står på. Såvel publikum som Litteraturhuset ser ut for å trives godt med den formen vi har valgt, og ikke minst politikerne selv. Selv med bare en politiker blir det selvsagt begrenset hvort dybt vi kommer i materien. Men vi opplever at vi alle er blitt litt klokere samtidig som vi faktisk har en hyggelig stund sammen!

Tilsammen har 10 stortingskandidater fra 9 partier inntatt den grønne sofaen på Litteraturhuset. – Vi er godt fornøyd med responsen og det vi har fått ut av møtene, selv om de heller burde ha foregått i fjor høst, slik noen har påpekt. Da hadde muligheten for å påvirke utformingen av partiprogrammet vært så absolutt tilstede. Vi merker oss det til neste stortingsvalg, sier Astrid Sandvik.

REFERAT FRA SAMTLIGE NI MØTER:

24. januar, Jon Gunnes, Venstre: Klimaoptimisme og klimakrav
13. februar, Frank A Jensen, Høyre: 2-gradersmålet forplikter Norge
27. februar: Marit Arnstad, Senterpartiet: En klimapolitikk for folk flest
6 .mars: Geirmund Lykke, KrF: Respekt for skaperverket
13. mars: Roald Arntzen, Rødt: Norge må gå foran med oljekutt
20. mars: Lars Haltbrekken, SV: Dyrt å forebygge, dyrere å vente
27. mars: Gjertrud Berg og Tore Dyrendahl., MDG: Alle må med på klimadugnaden
3. april: Kristian Torve, Arbeiderpartiet: Mot kompromissforslaget for Lofoten
24. april: Tormod Overland, FrP: For ein klimapolitikk som folk aksepterer